Långsamt trådlöst:

Det finns olika standarder för trådlös dataöverföring (WLAN), och om din router eller dator inte skulle ha stöd för en snabbare hastighetsstandard kommer du heller inte få det. Den nuvarande standarden (april 2017) är 802.11.

Trådlösa nätverk går dessutom på olika frekvensband, 2,4 eller 5 Ghz. Deras standarder varierar, och det är bara nyare routrar som har tillgång till 5 Ghz. Vad är då skillnaden? 2,4 Ghz används av många fler, och gör att det lättare blir störningar. 5 Ghz stödjer mycket högre hastigheter och drabbas av färre störningar, men 2,4 GHz ger bättre räckvidd.

Apropå router; visst har du ställt din router centralt gentemot de enheter du oftast använder? Till exempel bör routern stå i vardagsrummet om det är där du har din stationära dator och uppkopplade spelkonsol. Tjocka väggar, putsade fasader och betong är jobbigt för WiFi-signalen att ta sig igenom.

Långsamt över huvud taget:

Har du många enheter igång samtidigt kan det så klart påverka hastigheten, om du upplever att det går långsamt att surfa på datorn kan det därför vara bra att kolla så att spelkonsolen, TV:n, privat- och arbetsmobilen och kanske t o m ditt WiFi-anslutna hushållenheter inte står och laddar ner uppdateringar eller snor bandbredd på något annat sätt.

Har du koll på nätverkskortet? I din dator har du ett nätverkskort; kontrollera att den klarar av den hastigheten du vill komma upp i innan du kontaktar kundservice. Om du har en PC kan du hitta detta i Kontrollpanelen under System och säkerhet. Kolla upp vad kortet heter, och sök sedan efter hastighetsinformationen för just den på nätet.

I vissa fall kan det vara utomstående faktorer som påverkar din hastighet, oavsett om det är trådat eller trådlöst. Renoveringar eller andra arbeten som utförs i fastigheten kan påverka kablarna som går från nätet till din bostad.

Behöver du övrig support i hemmet gå in på Misa IT Solution AB